Skandinavias filmhistorie er dessverre lett oversett. Regionen er ansvarlig for mange av de mest spennende og gjennomtenkte moderne filmer. Fra klassisk film til muntre dokumentarer, har skandinaviske filmskapere de senere årene skapt mange forskjellige filmer. Inspirert av arven etter mestere som Ingrid Bergman og Lasse Hallstrøm – to skandinaviske filmskapere som har lagd verk som vil bestå for alltid.

Det finnes de som mener at seere har en tendens til å bli trukket mot kino i Skandinavia for sin mørke, filosofisk tone, ærlig dialog og unike sans for humor. Mange tilskriver den distinkte kvaliteten på skandinaviske filmer til sosioøkonomiske konteksten som disse filmene har. Fordi det er stor økonomisk støtte til kunstnere i disse landene, så føler direktørene mindre press, og kan enklere skape mer kommersielt vellykkede filmer, noe som gir dem mer fleksibilitet og mulighet til å eksperimentere.

Andre tilskriver den nåværende tilstanden i skandinavisk film til regionens historie eksperimentering i film. Jeg har hentet ut korte beskrivelser av noen av Skandinavias største filmene siden 2000. Det finnes mange flere filmer enn hva jeg kommer til å hente frem omtale om. Noe av hensikten ved å hente frem slike omtaler er for å forsøke å vise frem hvor bredt spekter av filmer det finnes bare her i Skandinavia.

Her kommer et lite utvalg av filmer med en kort beskrivelse til hver film.

Klovn (2010)

Opprørende, hes, sjokkerende. Det er vanskelig å velge de riktige ordene om hvor latterlig denne filmen er. Basert på et TV-show med samme navn, er Klown en forfriskende vri på den klassiske reise komedien. I et forsøk på å demonstrere sitt potensial som en far for sin gravide kjæreste, bringer Frank hans tolv år gamle nevø på en årlig kanotur med sin venn Casper. Til tross for hans gode intensjoner for å simulere farskap, opplever de i stedet en katastrofal reise.

Selv om man kan bli fristet til å sammenligne denne filmen til amerikanske verker som «The Hangover» eller «Curb Your Enthusiasm», så trenger ikke filmen slike sammenlikninger for å få sin rettferdighet. Dette er en virkelig god komedie. Kanskje nettopp fordi det er en skandinavisk film, så er den villig til å bevege seg utenfor de grenser som vanligvis er tilstede for f.eks. amerikanske komedier.

De som ser filmen for første gang vil bli overrasket over hvor langt ut av komfortsonen skuespillerne beveger seg. De tar ingenting høytidelig og har gjort «alt» for å lage en morsom, ærlig og optimistisk film.

Trolljegeren (2010)

Også en komedie fra Skandinavia – en trolljeger som blander sammen funn han har gjort av opptak eller dokumentaren av mange skrekkfilmer med typisk Skandinavisk mørk humor. Mye leder til norsk kultur og folkeminner, så om du er av utenlandsk opprinnelse og ser filmen kan det skje at du ikke helt forstår mening og hensikt med filmen. Men alle vil trives og like den humoristiske dialogen og de utrolige action delene som finnes i filmen.

Filmen handler om tre studenter, en fotograf/kameramann og hans – en mystisk trolljeger. De prøver å dokumentere drap på disse farlige og ville skapninger troll er! Filmen kan også leses som en subtil, smart kritikk av Norge, og måten den omhandler samfunnsmessige problemer som trollene. Fans av filmer som “District 9», samt skandinavisk humor vil like Trolljegerens unike tolkning av fantasi og thriller sjangeren.