We Are the Best! (2013)

En forholdsvis ny Skandinavisk film med helten Lukas Moodyson – Vi er best! Dette er en sjarmerende historie om tre tenåringsjenter som bestemmer seg for å starte et punk rock band. Selv med lite erfaring så er «bråkete» jentene fast bestemt på at de skal vise verden og andre punkere at de kan rocke.

Skjønt at handlingen finner sted tilbake i 1980 i Sverige, så kan hvem som helst i dag forholde seg til filmens ærlige og nøyaktige skildring av det å være opprørsk tenåring på den tiden. Den naturlige dialogen i filmen har klart å få frem gapskratten og de positive fargene og estetikken i det å være punk på 80 tallet.

Forholdet mellom disse tre punkene har klart å fange opp alt om problemer å være tenåring på 80 tallet. Jentene slåss seg fremover med bruk av sin egen identitet og oppdager både seg selv og hankjønn. De trekkes til musikk som en avvisning av deres samfunns populærkultur som de er støtt ut av.

En fremragende forestilling av de tre hovedpersonene Mira Barkhammar, Mira Grosin og Liv LeMoyne – Vi er best! De klarer på en meget god måte og minne publikum om hvordan det var å være tenåring. Filmen gir publikum også masse sager og låter fra 80 tallet som man gjenkjenner enkelt.

The Hunt (2012)

The Hunt eller jakten har mange av Skandinavias største talenter med i filmen. Filmen er regissert av dansken Thomas Vinterberg, mens det er Mads Mikkelsen som spiller hovedrollen som Lucas. Lucas er en førskolelærer i et lite samfunn i Danmark. Hele hans liv forandres når han blir beskyldt for en forferdelig forbrytelse av en av sine studenter.

Til tross for å proklamere sin uskyld, så snur Lucas’ venner og familie seg mot ham. Samtidig forsøker han også å få foreldreretten til sin sønn. Filmen skildrer farene ved rykter og tvetydig sannhet. Mesterlig skrevet – publikum må hele tiden gjette hva som skal skje videre og er aldri helt sikre før det skjer.

Det eksplosive forholdet mellom Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen i denne filmen er sannsynligvis noe av det bedre som har skjedd i skandinavisk filmhistorie. Det fremragende skuespill og meget gode tilrettelegging for kinovisning gjær at filmen kommer langt oppover lister over de beste skandinaviske filmene på 2000 tallet.

Slim Susie (2003)

Smala Sussie er en punk rock kriminalitet komedie som finner sted i en liten by i Sverige. Erik haiker hjem fra Stockholm når han får høre at søsteren Susie er blitt borte. Underveis gjenforenes han med noen av sine barndomsvenner, og han finner ut at hans søster ikke er så liten og uskyldig som hun gir seg ut for å være.

Opprørende og sært på en utpreget skandinavisk måte har de klart å fange opp og gjengi mye av de rutinene som finnes ute på landet og viser de småkriminelle som bor der. Helheten i filmen og musikken og kinotilpasningen kan minne mye om de komediene med tenåringer som kom sist på 90 tallet og begynnelsen av 2000 tallet. Men dialogen i Smala Susie er mye mer intelligent og humoristisk.

Filmen er full-pakket full av sprø figurer og bisarre situasjoner som komplimenterer den paniske tonen i filmen. Selv om filmen har absolutt mørke elementer, som de fleste skandinaviske komedier, så er det artig å se en komedie fra landsbygda i Sverige med svensk kultur og den gradvise globaliseringen som foregår i disse tidligere isolerte samfunnene.