Jeg forsøker på en enkel måte å gjengi noe av det som har skjedd I skandinavisk filmverden på 2000 tallet. Prøver å beskrive noen av de beste filmene kortfattet slik at du som leser får et lite innblikk.

King of Devil’s Island (2010)

King of Devil’s Island eller Kongen av Bastøy, som den heter på norsk, er en historie om tragiske forholdene ved guttehjemmet eller internatskolen på Bastøy. Skolen og hjemmet er drevet av en bestyrer og den rollen blir spilt av den kjente svensken Stellan Skarsgård. Når ledelsen av hjemmet blir for streng, så gjør guttene opprør. Med sterk symbolikk, kryptiske dialoger og sterke opptredener av skuespillerne Benjamin Helstad og Trond Nilssen, så er denne filmen et overbevisende bevis på sterkt mot når man møter stor motgang.

Til tross for et tilsynelatende veldig begrenset område for filmen, så inneholder Kongen av Bastøy flere overraskende øyeblikk i løpet av filmen. Denne filmen kan minne litt om filmen «Lord of the Flies» i at den handler om den kraften som viser seg når hannkjønn samarbeider.

Hendelsen filmen bygger på er fra 1915. Skolehjemmet ble drevet som skolehjem fra 1900 og til 1953, og som verneskole fra til 1970. I det er det lokalene til Bastøy Fengsel som er på øya.

Headhunters (2011)

En film basert på historien om Roger Brown. Filmen er intrikat og fartsfylt. Filmen er satt på lerretet etter novellen hodejegerne av Jo Nesbø. Hans virksomhet med å stjele dyre malerier på fritiden når han ikke jobbet som hodejeger, fungerte bra helt til han stjal et maleri fra en feil person. Actionen består av biljakter, skyting, eksplosjoner, og sex. Filmen kan minne noe om «Scarface» eller «Ocean» trilogien.

Som så mange tidligere actionfilmer så forekommer det også i hodejegerne klisje øyeblikk. Men dersom man ser litt stort på det så vil man garantert nyte filmen. Filmen fikk god kritikk når den kom i mange sammenhenger og har i ettertid vunnet og blitt nominert til mange priser. Filmen vil nesten sikkert bli amerikanisert og lagd TV serie hos HBO.

Antichrist (2009)

Den første av von Triers “Depression” -trilogien. Antikrist er en urovekkende historie om to mennesker som forsøker å finne ro og fred ved å rømme til en hytte i skogen. Men det som skulle bli ro og fred i skogen endte isteden inn i en spiral inn i et voldsomt psykologisk sammenbrudd. Med fremragende prestasjoner av Charlotte Gainsbourg og Willem Defoe, er Antikrist en kraftig provoserende film om ensomhet av mani og paranoia.

Som mange av von Triers andre filmer, så er Antikrist blitt sagt å være direkte provoserende, designet for å straffe publikum. Ser du på von Triers andre arbeider, for eksempel Nymphomania og Idiotene, så er det full forståelig med disse anklagene.

Elsk ham eller hat ham – von Trier har en meget spesiell stil som i stor grad bærer preg av Dogme 95 – en kreativ bevegelse ledet av von Trier og Thomas Vinterberg. Ment å refokusere filmproduksjon borte fra store studioer og spesialeffekter. Det de ville oppnå med Dogme stilen er å gjenvinne tilbake til filmproduksjon de tradisjonelle elementene i historien, skuespill, og temaet uten altfor prangende moderne teknologi.