Reality show har blitt en stor business for TV stasjoner verden rundt – så også i Norge. Og det har blitt mange show siden det første startet i 1999. Robinson Ekspedisjonen regnes av mange som det første norske reality showet, selv om det egentlig er en kopi av hva andre land har gjort før Norge. Men dette var den første norsk produserte utgaven av et reality show. Samme år startet også 71 grader Nord og det var faktisk første episode ute noen få dager før Robinson. Så hvorfor de regnes på den motsatte måten vistes ikke. Men begge showene er fortsatt godtgåede i TV ruten hvert eneste år fortsatt.

Robinson ekspedisjonen

Robinsonekspedisjonen regnes for å være den første norske reality serien. Programmet gikk på TV 3 fra oppstarten og frem til for fire år siden da TV2 kjøpte rettighetene til showet. De sendte sin første produksjon i 2015. Siden oppstarten har det vært enkelte år det ikke har vært produsert. Konseptet er at en gruppe mennesker (fra 16-20 personer) bor og konkurrerer på en øde sydhavsøy i 30 dager med minimalt av utstyr og mat. Der blir de inndelt i to lag som skal kjempe mot hverandre i ulike konkurranser. En etter en blir deltakerne stemt ut og hjem, og halvveis i serien endres det fra lag konkurranse til en mer individuell utgave hvor de kjemper mot hverandre de gjenværende.

Sverige var først ute i Skandinavia i 1997 ed sin versjon, før danskene i 1998 og Norge altså i 1999. Mannen bak ideen til showet er briten Charlie Parsons. Program ideen og formatet er solgt til mer enn 45 land i verden.

Første show

Christer Falck vant den aller første norske utgaven i 1999, og har siden sesong to hatt jobben å lede showet. Nils Ole Oftebro ledet den første sesongen som Christer vant. Programmet er belønnet med blant annet Gullruten i 2000 som beste dokudrama og beste reality i 2003.

Konseptet og ideen er dels utviklet på bakgrunnen av de kjente bøkene Robinson Crusoe og Fluenes herre: Et visst antall mennesker strander på en øde øy etter et forlis. Og etter et skipsforlis har man hverken proviant, redskaper eller kunnskap om det stedet man forliser på.

71 grader Nord

Dette er en norsk reality TV serie som har blitt sendt på TVNorge også siden 1999. Men alt i denne serien foregår i Norge. Konseptet går ut på at en gruppe deltakere skal ta seg fra Lindesnes til Nordkapp. Også her stemmes deltakere en etter en ut av programmet etter hvert som de tar seg nordover i Norge.

Programmet har blitt produsert i flere versjoner – både med kjendiser som deltakere og den vanlige originale versjonen. Konseptet er helnorsk og har blitt solgt til flere andre land. Flere av de landene har produsert sine programmer også i Norge, men andre igjen har produsert sine i hjemlandet. Så langt har det vært 8 sesonger med kjendisversjoner av 71 grader Nord og original programmet hvert eneste år fra 1999 frem til og med 2015.