Den neste jeg tenkte å skrive litt om er ingen filmstjerne, og har heller ingen filmroller å vise til. Men han er absolutt kjent fra TV skjermen med flere programmer. Men alt handler kun om en ting – nemlig mat og matlagning. Og det er kvalitetsmat på restaurant nivå han er spesialist på. Den jeg snakker om er den fargerike og fritt talende kokken Gordon Ramsey. Absolutt en av mine store favoritter på TV skjermen de senere årene. Han trekker seg ikke fra en heftig diskusjon med en restaurant eier, eller å si det han mener om kokker som ikke gjør som de får beskjed om eller som de burde gjøre. Men som oftest så får han det som han vil og ting ender godt til slutt.

Verdensberømt kokk

Gordon James Ramsey er født i 1966 i Skottland og vokste opp i Stratford-upon-Avon. Allerede i meget ung alder viste han interesse for mat og matlaging som igjen ledet til den karrieren han har hatt og har i dag. Han er en av verdens absolutt beste kokker og har til sammen hele 16 Michelin stjerner på sine restauranter rundt omkring i verden. Hans beste restaurant, Restaurant Gordon Ramsay i Chelsea, London har hatt tre Michelin stjerner siden år 2001. Et av hans store TV program er Hell’s Kitchen, men han har også spilt inn programmer som Ramsay Kitchen Nightmare og The F Word. Alt begynte i England på 1990 tallet.

England til Amerika

Etter hvert som fremgangen vokste og hans popularitet økte så kom også forespørslene fra større TV kanaler. I 2005 gjorde Gordon Ramsay en kontrakt med det amerikanske TV selskapet FOX om å produsere en amerikansk versjon av hans populære program Hell’s Kitchen. Dette ble raskt en stor suksess og programmet går fortsatt den dag i dag. Og før de startet å vise den 16. sesongen av programmet så skrev de en forlengelse av kontrakten om å produsere minst to nye sesonger – sesong 17 og 18.

Hell’s kitchen

Hell’s Kitchen er et matlagningsprogram hvor deltakerne konkurrerer mot hverandre på to lag innledningsvis og deltakerne blir slått ut en etter en hver uke.  Når de kommer ned til et gitt antall så starter de å konkurrere mot hverandre en mot en. Altså snur hele programstilen fra en lagkonkurranse til en mot en konkurranse. Og slik fortsetter det til det er to igjen og finale. Hovedpremien er både ære og berømmelse og penger, men den gjeveste premien er en arbeidsavtale som hoved kokk på en stor og kjent restaurant.

Flere program

På grunn av den store suksessen med Hell’s kitchen, så valgte tv kanalen FOX å skrive utvidet kontrakt med Ramsay og kjøre i gang flere av hans programmer. Først dro de i gang Ramsay’s Kitchen Nightmare – hvor han reise landet rundt og hjelper restauranter og eiere som er på konkursens rand. Han endrer alt som endres kan – pusser opp restaurantene, bytter ut menyen og retter alt inn i noe av in stil på både kokker og servitører og eiere.

Det tredje program (og det fjerde) de dro i gang var Masterchef med Ramsay som en av hoved dommerne. Etter hvert også Masterchef junior. I løpet av 2015 og 2016 skal Ramsay ha blitt en enda mer holden mann økonomisk. Ut av denne eller disse kontraktene så skal han ha sikret seg hele 54 millioner dollar.