Golden Globe er en av film og fjernsyns industriens prisutdelinger som har en lang tradisjon og finner sted hvert eneste år i Amerika. Årets prisutdeling var den 74. i rekken siden oppstarten i 1944. Det er 93 medlemmer av Hollywood Foreign Press Association som står bak denne utdelingen. De ser gjennom både filmer og programmer innenlands (USA) og fra utlandet og nominerer de beste innen mange forskjellige kategorier.

Denne årlige seremonien hvor disse premieringene blir presentert er en stor del av film industriens premierings sesong som til slutt ender opp i Oscar utdelingen hvert år.

Den 74. «Golden Globe Award» som premierte de beste filmene og TV programmene gjennom 2016 ble sendt live på TV i januar i 2017.

Historie

I 1943 var det en gruppe forfattere som kom sammen og skapte «Hollywood Foreign Press Association», som da igjen skapte «Golden Globe Award». Og disse spiller nå er stor og betydelig rolle i filmens markedsføring. Den første Golden Globe Award fant sted i januar 1944 og hedret filmene som var blitt produsert i 1943.

I 1950 tok “Hollywood Foreign Press Assosiation” avgjørelse om også å tildele en premie til det beste bidraget til underholdningsindustrien i løpetav det året som var gått. Den første prisen gikk til regissøren og produsenten Cecil B. DeMille. Så det offisielle navnet på denne prisen ble dermed hetende Cecil B.DeMille prisen.

I 1963 introduserte de også “Miss Golden Globe award”. I det første året ble det del tut to priser. En til filmen o gen til TV industrien. De to første Miss Golden Globe ble Eva Six fra filmen “Operation Bikini and Beach Party” og Donna Douglas for TV programmet “The Beverly HillBillies”.

I 2009 ble Golden Globe-statuetten redesignet (men ikke for første gang i sin historie). New York firmaet Society Awards jobbet sammen med Hollywood Foreign Press Association i et helt år for å komme frem til en statuett som var unik med marmor. Også for å forbedre kvaliteten på statuetten og gull innholdet. Den nye statuetten ble presentert på en pressekonferanse på Beverly Hilton før showet.

Veldedighet

Inntektene fra denne årlige seremonien har gjort at Hollywood Foreign Press Association har kunnet donere millioner av dollar til underholdnings relaterte veldedigheter. De har også kunnet finansiere stipendier til fremtidige film og TV fagfolk. Den mest prominente mottakeren er «the Young Artist Award», som blir presentert hvert år av «the Young Artist Foundation”. Denne prisen ble etablert i 1978 av «Hollywood Foreign Press” medlem Maureen Dragone. Prisen ble etablert for å hedre unge artister fra Hollywood under 21 år, og for å gi stipendier til unge artister som ikke hadde finanser nok til sin egen utdanning.

Seremonien

Kringkastingen av Golden Globe utdelingen blir kringkastet til 167 land over hele verden. Dette gjør det til det tredje største sette pris utdeling show hvert år. Kun bak Oscar utdelingen og Grammy utdelingen. Frem til den 67. Utgaven av seremonien var showet et av kun to slike store show som ikke hadde noen fast vert på scenen under showet. De neste årene var Ricky Gervais vert i tre show på rad. Deretter var det Tina Fey og Any Poehler som var verter i den 70., 71. og 72 Golden Globe utgaven frem til 2015.

I 2012 fikk showet sin egen kjenningsmelodi som ble komponert og skrevet av musiker og låtskriveren Yoshiki Hayashi fra Japan.