Alle filmer har skuespillere medvirkende for å skape filmen og vise filmens innhold. Hollywood er den største plassen for film og filmstjerner i verden. Og det finnes noen norske skuespillere som gjør det bra. Og det er selvfølgelig norske skuespillere i norske filmer. Og som i alle andre sammenhenger så rangeres disse opp mot hverandre på mange måter. Og på en liste jeg finner på internett med de beste 250 filmskuespillerne så finner jeg ni norske personer. Dette gjelder både de som fortsatt er aktive og de som dessverre ikke lenger er blant oss.

Helt i toppen er det dessverre ingen norske filmskuespillere, men litt ned på listen – nærmere bestemt på en 32 plass så finner jeg rogalendingen Pål Sverre Valheim Hagen. Hans CV har etter hvert blitt ganske lang. Og han har vunnet flere priser for sine roller. Som største æresbevisning må nok være Amanda prisen for beste mannlige skuespiller i 2013 fra filmen Kon-Tiki. Han har også vært nominert etter dette til Amanda, men ikke vunnet prisen. Han har også vunnet andre prisen for hovedroller og for forskjellige bi roller.

Ikke nålevende

Et godt stykke lenger ned på listen finner jeg Rolv Wesenlund. Han er dessverre ikke lenger blant oss, men han har en meget lang og betydelig liste over sine roller som skuespiller. Jeg vet ikke hvilken rolle han er mest kjent for, men jeg vil selv hevde at det må være rollen som Fleksnes. Lenger ned på samme topp 250 listen finner jeg tre norske skuespillere like etter 160. plass. Først Jørgen Sandvik Langhelle – også han rogalending. Så kommer Bjørn Richard Sundquist og Sverre Anker Ousdal bare få plasser under Langhelle. Den siste av disse to kjenner i hvert fall jeg som skuespiller fra krim serier. Han har vunnet hele fem Amanda priser. Den de to første i 1990 og den siste i 2009. Mens Bjørn R. Langhelle er et mer ukjent navn for min del, men han har vunnet hele 6 Amanda priser og vært nominert til flere. Hans første Amanda vant han allerede i 1987, mens den siste (så langt) vant han så sent så for tre år siden i 2015

Lang liste

Jeg kunne ha listet opp alle filmene disse skuespillerne har deltatt i og som de har vunnet forskjellige priser for. Men da hadde listen blitt meget lang og tatt «en evighet» å lese gjennom. De fire siste av de ni jeg nevnte er det tre som dessverre ikke lenger er blant oss. Joachim Arnold Holst-Jensen, Ivo Caprino og Leif Juster er dessverre alle gått bort. Mens den siste som ligger der like under 200 plass streken sammen med disse tre er en herremann fra Hamar og han heter Anders Baasmo Christiansen. Selv om han bare er tidlig i førtiårene så begynner listen over hans roller å bli lang. Og han har allerede vunnet mange priser. Deriblant 2 Amanda priser er vunnet og hatt tre andre nominasjoner.

Lang liste

Husk at en slik liste ikke nødvendigvis har med alle våre norske skuespillere som for eksempel kun har en nasjonal karriere. Og du kan ha andre kriterier dersom du hadde lagd en slik liste. Det er ingen direkte fasit for slikt!