Det siste året har vært krevende for mange bransjer og filmbransjen er helt klart en av de. Bransjen har merket store konsekvensene av sosiale restriksjoner som har vært en naturlig del av denne pandemien. I mesteparten av det foregående året har det vært nærmest umulig å gå på kino, vise film på kino og ikke minst få laget filmer gitt verdensbildet i dag. Kinobransjen har tapt utallige beløp, da besøkstallene naturlig nok ikke har vært i nærheten av det som ellers er vanlig eller kan forventes. Det å lage filmer og serier har også vært vanskeliggjort da smittefaren har ligget over oss som en mørk sky.

Samtidig som kinobransjen har hatt store utfordringer, har vi tilbrakt masse tid foran TV, data og telefon og det har medført at strømmetjenestene har blitt hyppig brukt. Det har kommet ut en del filmer og serier som har vært en del av hverdagen vår og en måte å få inn noen nye impulser og ikke minst få tiden innendørs til å gå fortere.

Filmer i 2020

Ifølge Filmpolitiet beskrives filmåret 2020 som svært variert og har vist at vi ikke nødvendigvis må gå på kino for å få med oss kvalitetsfilmer. Animasjonsfilmen som kan trekkes frem er Disneys “Sjel” som går i dybden av det å filosofere om det å være et menneske. Det er fullt mulig å trekke paralleller til “Innsiden ut”, bare at her har vi en voksen mann, en pianist, i stedet for ei jente. Disney har også laget “Fremad” som også er verdt å få med seg, hvis man er glad i animasjonsfilm.

I “1917” får vi en krigsfilm, hvor vi får svært levende scener fra krigsmarker og ellers gir oss en tradisjonell fremstilling av første verdens krig slik vi er vant med fra tidligere. Videre vil jeg dra frem den koreanske “Parasitt” som er en herlig blanding av komedie, grøss, drama og thriller. Helt klart verdt å se på. Hvis du er fan av en god dokumentar, er “Kunstneren og tyven” absolutt å anbefale. Her får vi en fortelling om en kunstner som, etter å ha blitt frastjålet kunstverk, greier å skape et vennskapelig forhold til en av tyvene. Det er bare å utforske strømmetjenesten din så finner du mange andre godbiter.

Serier i 2020

Serier i 2020

Jeg velger her å trekke frem noen av seriene fra Netflix, da det har kommet ut en del, etter min mening, svært gode serier der det siste året. Favoritten min er den svenske “Caliphate” som tar for seg svært aktuelle temaer i store deler av verden nå og det er islamofobi, radikalisering og utenforskap. Her følger vi flere kvinner med helt forskjellig utgangspunkt og mål og får en svært velkjent problematikk servert på en måte som får refleksjonene i gang. Videre vil “The Assasination av Gianni Versace” være et høydepunkt for de som liker fortellinger om kjendisers liv og død. Dette er andre sesong av “American Crime Story”, hvor første sesongen fortalte om O. J. Simpson. Til slutt vil jeg nevne den spanske, svært spennende “Papirhuset” og den frimodige “Love” for de som ikke er interessert i vold og sterkt innhold.