Det er kommet en rekke gode norske animasjonsfilmer opp gjennom tidene, men det er nok de siste årene ordet eller kategorien animasjonsfilm er blitt mer i bruk. Årsaken til dette er nok de digitale løsningene som har kommet, det har jo blitt et betydelig større antall filmer både nasjonalt og internasjonalt på grunn av dette. Utviklingen har kort og godt gitt oss muligheter som ikke var der tidligere, tenker da på data-animasjon.

Kjente titler

Når vi ser på listen over filmtitler er det mange kjente titler å finne, de fleste er gamle filmer som har blitt børstet støv av og utgitt på nytt i ny versjon som en dataanimert film. Noe av dette er vellykket og blitt til en bedre film rent teknisk, mens andre var bedre om man ser tilbake på den originale versjonen. Ikke helt uventet finner vi storfilmen Flåklypa Grand Prix som jeg også har skrevet om tidligere, dette er animasjonsfilmen over alle animasjonsfilmer i alle fall om vi tenker norsk produksjon.

Dyrene i Hakkebakkeskogen

Dette er et flott eksempel på en god gammel fortelling fra 1953, forfatter er den ikke ukjente Thorbjørn Egner. Jeg vil påstå at alle i alle aldre har et forhold til Thorbjørn Egner og da spesielt «Dyrene i Hakkebakkeskogen». Fortellingen hadde som vi vet navnet «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen» Mens filmversjonen altså kun heter «Dyrene i Hakkebakkeskogen» Ved siden av at den ble kåret til beste norske barnefilm i 2017, fikk den også en del nominasjoner som viser at dette er en film med kvalitet og det er et godt stykke arbeid som produsentene Eirik Smidesang Slåen, Elisabeth Opdal og Ove Heiberg har stått for.

Dyrene i Hakkebakkeskogen

Samarbeid med familien

Samarbeid med familien

Familien Egner har vært en av samarbeidspartnerne for Qvisten Animation som står for produksjonen av filmen, Kristiansand dyrepark, Svensk filmindustri og Cappelen Damm er også samarbeidspartnere i filmprosjektet. Det at en fortelling av Thorbjørn Egner blir filmatisert, er ikke noe nytt. Kjente fortellinger som «Karius og Baktus» kom i 1955, samme år kom også «Klatremus i knipe» Så sent som i 1988 kom «Folk og røvere i Kardemomme by»

100 år med norske animasjonsfilmer

Det ble i 2013 utgitt en samling som inneholder 34 norske animasjonsfilmer i perioden 1913-2013, detter er noe å få med seg for alle og kanskje spesielt de som er opptatt av animasjon. Det som kanskje ikke alle vet at Norges første tegnefilm, faktisk heter «Roald Amundsen paa Sydpolen» Iva Caprino sin første film var ikke Flåklypa Grand Prix som mange tror, men faktisk en film med tittelen «Musikk på loftet» fra 1950. Jeg tror nok mange der ute ikke er klar over hvilken bredde, kvalitet og ikke minst mengde som det finnes innen animasjonsfilmer. Jeg tenker at jeg nok vil utforske denne delen av filmindustrien mye mer enn det jeg allerede har gjort. Utviklingen de siste årene har åpnet for nye teknikker og muligheter, men om man velger gamle filmer med dukker og tegninger, eller dataskapte moderne filmer er så klart fritt frem å velge for alle og enhver.