Dette med animasjonsfilm er noe som alltid har opptatt meg, eller fasinert meg er vel mer korrekt å si. Det som mange kanskje ikke tenker på er at animasjonsfilm er alt fra de eldste tegnefilmer til dagens dataskapte filmer. Vår alles kjære Flåklypa Grand Prix er jo et godt eksempel på en animasjonsfilm av ypperste kvalitet. Den første animasjonsfilmen ble faktisk produsert så langt tilbake som på begynnelsen av 1900-tallet. Det var i alle fall det første eksperimentet hvor man benyttet seg av teknikken.

Flåklypa – en klassiker som man aldri blir lei

Mulig overskriften er mer en påstand og en personlig betraktning, enn det er en sannhet men jeg tror jeg har svært mange med meg i alle fall. Dette er etter min mening og datidens teknikk, en film spekket med detaljer og godt filmhåndverk. Jeg slutter aldri å bli imponert over alle detaljer og finesser som filmskaperen Ivo Caprino og manusforfatter Kjell Aukrust her har fått med seg. Den er like flott i dag som den var på Colosseum kino i sin tid.

Hvordan ble denne filmen skapt?

Flåklypa Grand Prix som er den fulle tittelen på filmen, hadde en ganske trang fødsel og opprinnelig skulle det ikke bli en film ut av det overhodet. Men det ble det altså, NRK vraket opplegget som var ment som en serie med sketsjer som skulle sendes i regi av NRK-Underholdningsavdelingen. Men dette ble det aldri noe av, NRK vraket opplegget siden de ikke hadde troen på det. Dette var et stort nederlag for Ivo Caprino og Kjell Aukrust naturlig nok, men historien slutter ikke her.

Spillefilm

Etter hvert dukket ideen opp om å lage en spillefilm med de samme dukkene, det ble søkt om filmstøtte og produksjonen kom etter hvert i gang. Vi vet alle hvor stor suksess filmen ble, jeg vil vel tro at NRK sin underholdningsavdeling som vraket ideen forstod at de hadde bommet ganske grundig i 1971.

Sykkelreparatøren Gundersen vs. Blodstrupmoen

De tre hovedkarakterene er sykkelreparatøren Gundersen og hans to medhjelpere Ludvig og Solan, det store billøpet hvor den selvlagde bilen Il Tempo Gigante kjemper om seieren i Flåklypa Grand Prix mot den arge konkurrenten Blodstrupmoen. Siden jeg vokste opp med denne filmen, betyr den noe helt spesielt for meg. Selve billøpet er nok ikke det som er mest viktig for meg men mer alle detaljer, replikkene og livet i Flåklypa. Det er så folkelige kommentarer og replikker, man forstår at dette er hentet fra bygda der Kjell Aukrust vokste opp, nemlig Alvdal i Østerdalen. Nyt filmen folkens!

Sykkelreparatøren Gundersen vs. Blodstrupmoen

 

Flåklypa er en blitt en del av den norske folkesjela, dette er filmen som alle aldersgrupper har et forhold til. Den er rett og slett tidløs, og det er ikke noen tvil om at den jobben som ble gjort med dette mesterverket for 40 år siden var noe helt utenom det vanlige. Det at filmen årlig vises minst to ganger på norsk TV sier vel sitt, det er bare å ta av seg hatten for Caprino og Aukrust.