Norge begynner virkelig å vise seg på lerretet når det gjelder filmer og gode regissører. Vi er ikke fortsatt bare kjent for filmer som Ni Liv og Veiviseren, men stadig vekk bedre og bedre omtaler av nyere regissører og filmprestasjoner. Den nye vinen av skuespillere, regissører og filmskapere gjør at også gamle klassikere som Flåklypa Grand Prix og Orions Belte har fått en ny vår. Men filmene skapes ikke av seg selv, norske regissører må sette det hele sammen.

Det kan virke som om norske regissører har knekket koden som endelig får norske filmer ut til verden, men det kan også være en annen grunn til det. Norsk filmindustri får nemlig store beløp inn på kontoen hvert år direkte fra Kulturdepartementet, summer som får opp øynene til store aktører utenlands. For hva er vel ikke bedre enn å markedsføre Norge i seg selv på lerretet foran millioner av kinogjengere verden over. I filmer som Mission Impossible ser vi Tom Cruise hengende fra Prekestolen, og James Bond skal tydeligvis være et eller annet sted i Møre og Romsdal. Vel om man ser bort fra store fristende summer, hvilke norske regissører har tatt steg mot verdenstoppen? Her er noen norske regissører gjennom tiden.

Norske regissører før 2000

Arne Skouen er kanskje en av de regissørene i etterkrigstid som gjorde aller først suksess. Han var sjømann, journalist og filmregissør. Med filmen Ni Liv ble han nominert til Oscar i Hollywood. Man skal ikke forglemme Kåre Bergstrøm som regisserte De Dødens Tjern, en film som har blitt mer aktualisert i disse dager. Han har fått flere ærespriser og utmerkelser for sine prestasjoner.

Wam og Vennerød var kanskje de som tok norsk film gjennom noen dystre tiår. Med filmen Drømmeslottet vil de for alltid bli gjenkjent for den legendariske låta Har en Drøm av Jørn Hoel. Duoen skapte mørk satire sammen og ble et team som både fikk mye ros og også en god del kritikk.

Norske regissører etter 2000

Det er kanskje flere som vil høre om de nye fremadstormende regissørene i norsk og utenlandsk film. Man må da nesten starte med Harald Zwart, som i prinsippet har nådd hele veien til Hollywood. Med sin svarte humor har kan regissert filmer som One Night At McCool`s, The Pink Panther 2 og The Karate Kid.

Norske regissører etter 2000
Norske regissører etter 2000

Det er verdt å merke seg andre navn også. Joachim Trier skaper en atmosfære som får det til å gå kaldt i filmer som Reprise og Oslo 31. august, mens Bent Hamer er en regissør som nesten har nådd fram til nominasjon flere ganger med blant annet 1001 gram. Morten Tyldum tar også bøkene til kjente forfattere og gjør dem om til film. Buddy, Varg Veum og The Imitation Game er alle filmer som har gått verden rundt.

Erik Poppe er også en anerkjent norsk regissør med gode triologier. Disse beskriver ofte livet i norske byer, slik som filmene Schpaa og de Usynlige. Regissøren Joakim Rønning er et nytt navn på lerretet. Han er kanskje vår neste Oscar nominerte regissør om vi skal tro ekspertene. Han skaper sitrende spenning i science-fiction univers. Men sammen med kollegaen Espen Sandberg har han hatt størst suksess. Filmene Max Manus, Kon-Tiki, Dead Men Tell No Tales har de også skrevet seg inn i Pirates of Carribean universet.