Academy Awards, kjent som Oscar-utdelingen, er en gruppe på tjuefire kunstneriske og tekniske utmerkelser som utdeles årlig av «Academy of Motion Picture Arts and Sciences» (AMPAS), for å anerkjenne fremragende filmatiske prestasjoner som vurderes av akademiets stemmegivning medlemskap. De forskjellige kategorivinnerne blir tildelt en kopi av en statuett, offisielt kalt «Academy Award of Merit», som er det vi kjenner som “Oscar” statuetten. Denne seremonien ble første gang arrangert i 1929 på Hollywood Roosevelt Hotel, er overvåket av AMPAS.

Prisutdelingen ble først sendt på radio i 1930 og tv for første gang i 1953. Det er nå sett live i mer enn 200 land og kan streames live på nettet. The Academy Awards seremonien er det eldste showet i sitt slag i verden med prisutdeling til underholdningsbransjen. Dens ekvivalenter – Emmy Awards for fjernsyn, Tony Awards for teater, og Grammy Awards for musikk og innspilling – er alle bygd opp på samme måte som Oscar-utdelingen.

Den 89. Academy Awards seremonien ble arrangert i februar 2017 for å hedre de beste filmene fra 2016. Det hele foregikk på Dolby Theatre i Los Angeles i California. Før årets utdeling har det bli delt ut totalt 3048 Oscars siden det første showet.

Historien

Den første presentasjonen av Academy Awards ble holdt i mai 1929, under en privat middag på «Hollywood Roosevelt Hotel» med cirka 270 gjester som publikum. Kostnaden for gjestene den gangen for en billett var $5 (tilsvarende $70 i 2017 penger). Femten statuetter ble delt ut den gangen for å gjøre ære på artister, regissører og andre deltakere i filmproduksjonen på den tiden for dere jobb utført i årene 1927 og 1928. Den første seremonien varte i 15 minutter!

Vinnerne fra den første utdelingen ble introdusert tre måneder før utdelingen. Dette ble endret allerede til utdelingen året etter. Siden den gangen og de neste ti årene ble resultatene levert til media på dagen utdelingen skulle skje. Ved et tilfelle i 1941 klarte likevel Los Angeles Times å annonsere vinnerne før utdelingen hadde startet. Siden den gangen har «The Academy» benyttet forseglede konvolutter med navnene på vinnerne.

Den første statuetten for Beste Skuespiller ble tildelt Emil Jannings for hans opptreden i «The Last Command» og «The Way of All Flesh». Han måtte reise tilbake til Europa før seremonien, så «The Academy» bestemte seg for å tildele han statuetten før det egentlige showet. Dermed ble han den aller første Oscar vinneren i historien. På den tiden ble vinnerne gjenkjent for all deres jobb innen en spesifikk kategori i kvalifiseringstiden. F.eks. fikk Jannings prisen for to filmer han hadde spilt i under denne perioden. Og senere har Janet Gaynor fått en pris for deltakelsen i tre filmer. Ved den fjerde seremonien begynte de å gjøre ære på jobber gjort under en spesifikk innspilling. Fra det sjette showet ble kvalifiseringsperiode endret til å strekke seg over to år.

Utvidelser

Til den 29 seremonien i 1957 ble prisen for den beste fremmedspråklige filmen introdusert. Frem til da hadde fremmedspråklige filmer gått under kategorien spesiell prestasjon’s prisen.

Det 74. showet i 2002 presenterte den første Oscar for den beste animasjonsfilmen.

Siden 1973 har alle Oscar seremonier alltid blitt avsluttet med utdeling av Oscar statuetten til Kategorien Beste Bilde.